Entrecôte with caramelized onion sauce – Entrecot con salsa de cebolla caramelizada
Entrecôte with caramelized onion sauce
Entrecot con salsa de cebolla caramelizada
Ingredients for 2 people
- 2 fillets of veal entrecôte
- 200 ml of cream
- 1 onion
- 1 teaspoonful of demi-glace
- Black pepper
- Oil
- Salt and sugar
Ingredientes para 2 personas
- 2 filetes de entrecot de ternera
- 200ml de nata líquida
- 1 cebolla
- 1 cucharadita de glas de carne
- Pimienta negra
- Aceite
- Sal y azúcar
Preparing the entrecôte with caramelized onion sauce
Really, here the leading character is the onion sauce, and this dish can also be made with other types of meat, although noble cuts are recommended (pork or veal tenderloin, beef entrecôte …) for an even consistency.
First of all, chop the onion into medium sized pieces and poach them in a frying pan with a little bit of oil. Add a sprinkle of salt and let them cook. To get that lovely golden colour that is so popular, it is a good idea to pour on a tiny bit of oil after a while, when the oil that was added initially has been absorbed.
When the onion has gone a bit darker, add two or three teaspoonful’s of sugar, stirring it well between each one, so that it spreads out evenly. Lower the heat, pour in the cream and the demi-glace, sprinkle plenty of pepper on and stir it slowly.
While the sauce thickens, grill the meat. I love it nicely browned on the outside and slightly raw on the inside, but that is entirely up to the person cooking it.
Now all that is left to do is put the fillet on the plate and pour plenty of sauce over it. Decorate it with a bit of ground pepper and serve. The meat can also be accompanied with chips or roast potatoes, although what really goes well with it is a nice piece of bread to dip into the sauce.
Preparation time | 20 minutes
Difficulty level | Easy
Preparación del entrecot con salsa de cebolla caramelizada
Realmente, aquí la protagonista es la salsa de cebolla, también se puede preparar este plato con otras carnes, aunque recomiendo que sea alguna noble (solomillo de cerdo, de ternera, entrecot de vaca…) para que el bocado sea consistente.
Lo primero que debemos hacer es cortar la cebolla en trozos medianos y ponerla a pochar en una sartén con un poco de aceite. Salamos levemente y dejamos que se vaya haciendo. Para que coja ese color dorado que tanto gusta, ayuda mucho añadir un poco de aceite al rato, cuando haya absorbido el que hubiera inicialmente.
Cuando la cebolla este ya un poco oscura, añadimos dos o tres cucharaditas de azúcar, removiendo bien entre cada una, para que se distribuya homogéneamente. Bajamos un poco el fuego, vertemos la nata líquida y el glas de carne, espolvoreamos pimienta en abundancia y removemos lentamente.
Mientras se acaba de espesar la salsa, hacemos la carne a la plancha. A mí me encanta marcada por fuera y un poco cruda por dentro, pero eso es cosa de cada uno.
Ahora ya sólo queda colocar el filete en el plato y, sobre él, una buena cantidad de salsa. Decoramos con un poco de pimienta en polvo y a servir. También podemos acompañar la carne con patatas fritas o asadas al horno, aunque lo que de verdad le va bien es un buen trozo de pan para mojar.
Tiempo de elaboración | 20 minutos
Dificultad | Fácil