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Decreasing inflammation in joints, another benefit of olive oil – El aceite de oliva virgen extra disminuye la inflamación de las articulaciones

The Experimental Pharmacology and Clinical Pharmacy research group at Seville University, coordinated by the professor of Pharmacology Catalina Alarcón de la Lastra, has published a paper on the beneficial effects of consuming extra virgin olive oil to prevent and treat rheumatoid arthritis in an experimental groupof mice.
The experts point out that this type of oil contains a polyphenolic fraction that helps decrease joint inflammation. To be able to come to these conclusions, two groups of mice were observed for a few weeks to monitor their progress, one was fed on sunflower seed oil as the lipid source and the other was fed extra virgin olive oil. At the end of the study period, the joint inflammation of the mice that had been fed extra virgin olive oil had decreased considerably compared to those that hadn’t.
“In this study we observed that,both on a macroscopic scale, and in terms of the tissues, the extra virgin olive oil, which is distinguished for its high polyphenol content, was capable of decreasing a series of biochemical mediators and parameters involved in the inflammatory processes”, explains María Ángeles Rosillo, the lead author of the paper.
Previous studies have pointedout that the incidence of this joint disorder is lower in Mediterranean countries. That is why, these researchers want to go further and extrapolate these results in clinical trials conducted together with the Hospital Universitario Virgen del Rocío of Seville.
“Consuming extra virgin olive oil prevents the development of rheumatoid arthritis in clinical trials. Discovering this beneficial effect of extra virgin olive oil consolidates the hypothesis of using it as a preventive and therapeutic strategy in treating this joint disorder, as it helps reduce the likelihood of suffering from adverse effects that are associated with the classic pharmacotherapy”, states the researcher.
This paper comes from the PhD thesis of the researcher María Ángeles Rosillo, which has been coordinated by the professors Catalina Alarcón de la Lastra andMarina Sánchez, from the Pharmacology Department of Seville University, within the context of the project of research excellence of the Andalusian Regional Governmentthe ‘Evaluation of the effect of extra virgin olive oil on rheumatoid arthritis in clinical trials: biodirected study, pharmacological profiling and development of functional ingredients’.
The Centre of Research, Technology and Innovation(Citius) at Seville Universityand the Andalusian company Oleoestepa have worked together on this study.

Source – Fuente: http://www.rinconpsicologia.com

El grupo de investigación Farmacología Experimental y Farmacia Clínica, dirigido por la catedrática de Farmacología Catalina Alarcón de la Lastra, ha publicado un estudio en el que demuestra los efectos beneficiosos del consumo de aceite de oliva virgen extra en la prevención y tratamiento de la artritis reumatoide en un modelo experimental en ratones.
Los expertos señalan que este tipo de aceite contiene una fracción polifenólica que favorece la disminución de la inflamación de las articulaciones. Para alcanzar estas conclusiones, se observó durante un par de meses la evolución de dos grupos de animales, uno alimentado con aceite de girasol como fuente lipídica, y otro con aceite de oliva virgen extra. Tras el periodo de estudio, la inflamación de las articulaciones de los ratones alimentados con aceite de oliva virgen extra había disminuido considerablemente frente a los que no lo habían consumido.
“En este estudio observamos tanto a nivel macroscópico como a nivel tisular cómo el aceite de oliva virgen extra, que se caracteriza por su alto contenido en polifenoles, fue capaz de disminuir una serie de mediadores y parámetros bioquímicos implicados en los procesos inflamatorios”, explica Mª Ángeles Rosillo, autora principal del trabajo.
Estudios previos señalan que la incidencia de esta enfermedad articular es menor en los países mediterráneos. Por ello, estas investigadoras quieren dar un paso más y extrapolar estos resultados a ensayos clínicos en colaboración con el Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla.
“El consumo de aceite de oliva virgen extra previene el desarrollo de la artritis reumatoide experimental. El descubrimiento de esta acción beneficiosa del aceite de oliva virgen extra refuerza la hipótesis de utilizarlo como estrategia preventiva y/o terapéutica en el tratamiento de esta patología articular pudiendo reducir la aparición de efectos adversos que acompañan a la farmacoterapia clásica” afirma la investigadora.
Este trabajo surge de la tesis doctoral de la investigadora Mª Ángeles Rosillo que ha sido dirigida por las profesoras Catalina Alarcón de la Lastra y Marina Sánchez, del Departamento de Farmacología de la Universidad de Sevilla, en el contexto del proyecto de investigación de Excelencia de la Junta de Andalucía Valoración del Aceite de Oliva Virgen Extra en la Artritis Reumatoide Experimental: Estudio Biodirigido, Caracterización Farmacológica y Desarrollo de Ingredientes Funcionales.
El Centro de Investigación, Tecnología e Innovación de la Universidad de Sevilla (CITIUS) y la empresa andaluza Oleoestepa han colaborado en el desarrollo de esta investigación.

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