Teléfono
965 329 847
Facebook
Twitter
Contacto

Baked beans

Baked beans


A bit of history

As it often occurs, nobody really knows where this dish actually comes from. The beans that are used originated in North America, and they arrived in Italy for the first time ever in 1528. With time, they became popular all over Europe, spreading through France, and from there to the British Isles, where bean casserole was quite commonplace.

However, the original recipe comes from Maine, in the north east of the United States, where the colonists baked the beans in   earthenware pots covered with    earth and hot coals. This is where the adjective baked comes from and this is what this dish is still called today even though the beans are actually stewed.

The beans were one of the first dishes ever to be canned, and cans of beans with pork and tomato were part of the basic food supply during the American Civil War in the 1860s. However, it wasn’t until 1886 that the beans with tomato sauce (now without pork) arrived in England.

Curiously enough, what is now considered to be part of the English staple diet, started off as an exotic imported food item that was sold in the prestigious department store Fortnum & Mason, which still sells them today, along with other luxury items, to remind the whole world where the tradition started.

Un poco de historia

El origen de este plato, como suele ocurrir, es incierto. Las alubias empleadas son originarias de Norteamérica, y llegaron a Italia por primera vez en 1528. Con el tiempo fueron extendiéndose por Europa a través de Francia, y de ahí a las Islas Británicas, donde el estofado de judías era bastante habitual.

Sin embargo, la receta original proviene de Maine, al noreste de Estados Unidos, donde los colonos horneaban las alubias en cazuelas de barro cubiertas de tierra y brasas, de ahí el adjetivo baked, que significa horneadas, y así se siguen llamando a pesar de que actualmente se hacen estofadas.

Las alubias fueron una de las primeras comidas en enlatarse, y las latas de alubias con cerdo y tomate formaban parte del suministro de guerra durante la Guerra Civil Americana en la década de 1860. Sin embargo, no fue hasta 1886 que las alubias con salsa de tomate (ya sin cerdo) llegaran a Inglaterra.

Curiosamente, lo que ahora se considera un producto básico en la alimentación inglesa, comenzó como un artículo exótico de importación que vendían los prestigiosos grandes almacenes Fortnum & Mason, que aún las siguen vendiendo junto a otros artículos de lujo, recordando al mundo entero el origen de la tradición.

1366_2000

The preparation

I have never made beans in tomato sauce before and I doubt that many people in England have either, seeing as it is a dish that is tremendously associated with its canned version, just like tuna or sweet corn in our gastronomy.

Furthermore, it takes time to make —even if it is simple— and despite having such a ridiculous    market price (from less than 30p for a 250 g can), so I imagine that there are very few of us who would actually dare to make this dish from scratch.

As I mentioned before, the original recipe was made in an earthenware pot buried with earth and hot coals on top, just like a makeshift oven, even though they are actually stewed. Nevertheless, the first thing to do is soak the beans for a few hours, then boil them for about 20 or 30 minutes and afterwards stew them for about four hours with a sauce made with tomato sauce,   Worcestershire sauce, onions and  molasses.

The end result is beans that melt in your mouth, surrounded by a   very sweet gelatinous sauce,  which looks more like ketchup than the tomato sauce as we know it.

The intense flavour of bacon and sausages go really well with them and they round off the high calorie bomb perfectly to face the long day ahead until dinnertime, with just the English frugal lunch in between.

La preparación

Nunca he preparado alubias con salsa de tomate, de hecho, dudo que mucha gente las cocine en Inglaterra, pues es un plato tremendamente asociado a su versión en lata, como podría ser el atún o el maíz dulce en nuestra gastronomía. Además, su proceso de elaboración es lento —aunque sencillo— y su precio en el mercado tan ridículo (desde menos de 30 peniques la lata de 250gr.) que imagino que pocos se aventurarán a prepararlas.

Como he dicho antes, la receta original se realizaba en una cazuela de barro enterrada con tierra y cenizas a modo de horno improvisado, pero actualmente se estofan. Lo primero, no obstante, es poner las alubias en remojo unas horas, luego se cuecen durante 20 o 30 minutos y después se estofan durante unas cuatro horas con una salsa compuesta de salsa de tomate, salsa Worcestershire, cebollas y melaza.

El resultado es unas alubias que se deshacen en la boca, rodeadas por una salsa gelatinosa muy dulce, que se parece más al ketchup que una salsa de tomate tal y como aquí la conocemos. Acompañan muy bien el sabor intenso del bacon y las salchichas, y completan la bomba calórica necesaria para afrontar el largo día hasta la cena, con su frugal lunch entre medias.

FUENTE DE LA RECETA : http://www.directoalpaladar.com/cultura-gastronomica/baked-beans-imprescindibles-en-un-buen-desayuno-ingles

Scroll to top